APELDOORN - Een plaatselijke werkgroep heeft een ’Meat & Eat’ event voorbereid, waarbij in overleg met het COA, voor de eerste keer vluchtelingen worden verbonden met inwoners van Apeldoorn die hen gastvrij willen ontvangen. Op donderdag 10 september kunnen Apeldoornse burgers tussen 17.00 en 18.00 uur naar de noodopvang komen voor het eerste contact met de vluchtelingen. Apeldoornse gastgezinnen worden dan gekoppeld aan een vluchteling die zich zelf heeft opgegeven voor een warme maaltijd bij een Apeldoorns gezin thuis. 

De ‘Meet & Eat’ wordt in Apeldoorn georganiseerd door De Basis, een kerk in Apeldoorn. Geïnteresseerden in Apeldoorn kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op basis.cc/gastgezin

Aandacht voor iedere vluchteling

Initiatiefnemer van het burgerinitiatief Jurrien ten Brinke: ”Ik verwacht dat het een groot feest wordt, dat mensen elkaar met handen en voeten kunnen leren kennen, en het warme welkom van de Apeldoornse bevolking diepe indruk zal maken. We zijn hier in Apeldoorn klein begonnen, maar we hebben een grote droom. We hadden de droom om 400 gastgezinnen te verwelkomen. Maar we kregen al snel meer dan 4.000 reacties van mensen en inmiddels hebben ruim 22.000 mensen en gezinnen door heel het land aangegeven tijd te willen vrij maken voor het contact met een of meer vluchtelingen. Nu dromen we ervan dat er voor iedere vluchteling in Nederland een gastgezin komt. Zo kunnen we deze kwetsbare groep mensen liefde en aandacht geven.”

Professionele instanties

”Er gaan veel geluiden op dat het niet verstandig is om contact te hebben met een getraumatiseerde vluchteling”, zegt Jurrien. ”Daar zijn we ons ook van bewust. Ik ben opgegroeid in een gezin dat nauw betrokken is geweest bij de hulp aan asielzoekers. Wij hebben twee jaar lang een vluchteling bij ons in huis gehad, die een broer voor ons is geworden. Ik heb met eigen ogen gezien wat het voor een vluchteling kan betekenen als je hem of haar met liefde ontvangt. Natuurlijk zullen er vluchtelingen zijn die zo ernstig getraumatiseerd zijn dat ze professionele hulp nodig hebben, en daarom werken we samen met professionele instanties. Maar ik geloof dat elke vluchteling liefde nodig heeft en die willen we hen geven. Ieder mens heeft liefde nodig, dus ook deze groep mensen.”

Meer informatie over het initiatief van Jurrien en Janet ten Brinke en een aanmeldformulier voor toekomstige acties in het land is te vinden op: www.gastgezinvoorvluchteling.nl 


Voor meer informatie en/of interviews, kunt u contact opnemen met:
pers@gastgezinvoorvluchteling.nl of Kathy Vink-Oost, 06-82820293