Nieuws

 

1 jaar Gastgezin voor Vluchteling

Beste mensen!

Deze maand is het alweer een jaar geleden, dat Janet en ik te gast waren in de uitzending van Jeroen Pauw. Nadat wij onze Facebookpagina  “Ik ben een Gastgezin voor een Vluchteling” hadden gelanceerd, op zoek naar gastgezinnen voor de 400 vluchtelingen in de noodopvang in Apeldoorn, werden we overweldigd door zoveel mooie reacties uit het hele land. 

 

JurrienJanet ten Brinke

Lees meer


Dansen voor Vrede Aftermovie

Na maanden voorbereiding konden we toch het feest 'Dansen voor Vrede door laten gaan'. Bekijk de aftermovie!

Lees meer


Verslag Dansen voor Vrede

‘IK KON EVEN ALLE ZORGEN VAN ME AFDANSEN’
Dansfeest voor vluchtelingen alsnog gehouden!”

VOORTHUIZEN – Waar eerder dit jaar wegens dreigementen het evenement ‘Dansen met Vluchtelingen’, waar veel vrijwilligers en donateurs zich voor hadden ingezet, moest worden afgelast, heeft gisterenavond dit feest onder de symbolische naam ‘Dansen voor Vrede’ wel plaatsgevonden op landgoed Pauwenhof in Voorthuizen. De initiatiefnemers, schrijfster Mirjam van der Vegt en Jurrien ten Brinke van het burgerinitiatief ‘Gastgezin voor een Vluchteling’, kijken terug op een geslaagd en hartverwarmend evenement.

Mirjam van der Vegt: ‘veel vluchtelingen missen het dansen het meest zoals zij dat deden in het land van herkomst. Het is een geweldig feest geweest met Nederlanders en vluchtelingen die hebben gedanst voor vreugde en verbondenheid.’

Een positief geluid
Omdat de organisatie een eerder dansevenement met vluchtelingen helaas heeft moeten afblazen, is aan dit evenement geen publieke promotie gegeven. Hoewel de initiatiefnemers de noodzaak van deze voorzorgsmaatregelen betreuren, zijn zij enorm blij met de vreugdevolle ontmoeting die tijdens dit hartverwarmende feest heeft plaatsgevonden tussen Nederlanders en vluchtelingen. Jurrien ten Brinke: “we hebben in een tijd van angstige verhalen en wantrouwen juist een positief geluid nodig dat hoopvol samenzijn combineert met verbinding en vertrouwen.”

Verbinding zonder woorden
Schrijfster en initiatiefnemer Mirjam van der Vegt woont al twaalf jaar in een interculturele wijk en zet zich in voor verbinding. Ze is daar betrokken bij het lokale initiatief ‘Huis van Vrede’. Hier zijn er elke dag ontmoetingen met vluchtelingen. ”Als we samen dansen, is er magie. Allereerst is er verbinding zonder woorden. En dat is essentieel omdat we elkaar in het gewone leven heel vaak niet begrijpen vanwege de taalbarrière. Opeens communiceren we zonder woorden!
Daarnaast is er vreugde: mensen uit deze culturen dansen in een kring. Het is verbindend dansen. Alle zorgen van het hoofd worden als het ware onder de voet gedanst. Ik zie jongens die alles hebben verloren lachen. Dit is zo ontroerend: al is een mens alles kwijtgeraakt: blijkbaar is er in een hart nog ruimte voor vreugde! Deze ontroering, vreugde en verbinding gun ik ieder mens.”

En dit is ook wat ‘Gastgezin voor een vluchteling’ graag wil. Een jaar geleden meldden al meer dan 26.000 Nederlanders zich aan bij dit burgerinitiatief in het verlangen een duurzaam contact aan te gaan met een vluchteling. ‘Gastgezin voor een vluchteling’ kwam vorig jaar in de belangstelling toen zij in Apeldoorn het eerste Meet & Eat evenement hadden georganiseerd om vluchtelingen in contact te brengen met Nederlandse burgers. Inmiddels zijn er in vele Nederlandse steden en dorpen Meet & Eats georganiseerd.

Jurrien ten Brinke: “het is een grandioos mooi feest geweest waarin we door te dansen en vreugde te delen elkaar werkelijk hebben ontmoet. We hopen dat dit een vervolg krijgt en voortaan in alle openheid kan worden gehouden.”

Lees meer


Vrijheidsmaaltijden op 5 mei Amsterdam

Een heel bijzondere Meet & Eat heeft plaatsgevonden op 5 mei in Amsterdam. Met het Amsterdamse 4 en 5 mei Comité en stichting Present hebben we een vrijheidsmaaltijd georganiseerd voor vluchtelingen en Nederlanders. 

Lees meer


Dansen met Vluchtelingen gaat niet door

Belangrijke mededeling over het event ‘Dansen met Vluchtelingen’

Na intensief beraad hebben Stichting Gastgezin voor een Vluchteling en De Basiliek in Veenendaal helaas moeten besluiten het geplande evenement ‘Dansen met Vluchtelingen’ op 17 maart niet door te laten gaan. 
De reden voor het afblazen van het evenement is gebaseerd op een inschatting van de risico’s ten aanzien van de veiligheid. 
Mede op basis van bedreigingen die zijn geuit rondom het feest is, na overleg met de politie en de gemeente Veenendaal, door de organisatoren besloten het feest uit te stellen. Binnen afzienbare tijd wordt bekend gemaakt wanneer het feest alsnog doorgang zal vinden op een wijze waarbij de veiligheid van de bezoekers nog beter kan worden gegarandeerd. 

Aan het evenement ‘Dansen met Vluchtelingen is maandenlang intensief gewerkt door Stichting Gastgezin voor een Vluchteling in samenwerking met schrijfster Mirjam van der Vegt en een groep enthousiaste vrijwilligers. Het doel van ‘Gastgezin voor een Vluchteling’ is om op een betekenisvolle wijze ontmoeting te faciliteren tussen Nederlandse gastgezinnen en vluchtelingen. In dat kader is een event als ‘Dansen met Vluchtelingen’ georganiseerd om positieve, betekenisvolle interculturele uitwisseling te laten plaatsvinden. 

Jurrien ten Brinke van ‘Gastgezin voor een Vluchteling’ zegt: “Wij zijn geraakt door de haat die spreekt uit een aantal van de bedreigingen die zijn geuit in de richting van het initiatief ‘Dansen met Vluchtelingen’. 
Wij willen ons zeker niet laten intimideren door haat maar ons juist inzetten voor compassie en verbinding. Daarom willen wij vluchtelingen, die situaties van geweld en haat ontvluchten vriendschap en perspectief bieden.”

Alle bezoekers van het feest worden geïnformeerd. Het geld dat is betaald voor de tickets wordt op de rekening teruggestort.

Lees meer


Dansen met vluchtelingen: 17 Maart

Op donderdag 17 maart organiseert Gastgezin voor een Vluchteling voor de eerste keer het bijzondere Event ‘Dansen met Vluchtelingen’ in de Basiliek in Veenendaal. We willen je van harte uitnodigen om samen met een vluchteling dit grandioos mooie feest mee te beleven en er met ons een avond van te maken om nooit te vergeten.

Lees meer


Vrijwilligers gezocht voor Stichting de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid is een organisatie die al 15 jaar lang op azc's door heel Nederland culturele activiteiten organiseert voor bewoners van de centra.  De Vrolijkheid werkt met een groot netwerk van professionele kunstenaars. 

Voor een derde keer werkt de Vrolijkheid dit jaar samen met het Nederlands Blazersensemble. In november vindt er een concertreeks Oost west thuis niet best plaats door heel Nederlands. Een tiental vluchtelingen (wonend op azc's in Nederland) spelen mee tijdens deze concerten. Zij wonen op verschillende azc's door heel Nederland. 

Voor dit project zijn we op zoek naar personen die de musici willen vervoeren van azc naar concertzaal en terug. Uiteraard krijg je een vrijkaartje voor het concert en een maaltijd backstage samen met de musici.  Wil je meehelpen? http://www.vrolijkheid.nl/chauffeurs.voor.musici.uit.azc..8217.s.gezocht.702.html

De chauffeurs geven de musici / vluchtelingen hiermee een fantastische dag! 

Lees meer


'Ik ben als een hond behandeld'

APELDOORN - Fotograaf Geronimo Matulessy uit Apeldoorn ging naar Servië en Kroatië om de vluchtelingenstroom vast te leggen. In die landen werd hij zelf als vluchteling behandeld én vernederd.

Lees meer


SOCIAL