‘IK KON EVEN ALLE ZORGEN VAN ME AFDANSEN’
Dansfeest voor vluchtelingen alsnog gehouden!”

VOORTHUIZEN – Waar eerder dit jaar wegens dreigementen het evenement ‘Dansen met Vluchtelingen’, waar veel vrijwilligers en donateurs zich voor hadden ingezet, moest worden afgelast, heeft gisterenavond dit feest onder de symbolische naam ‘Dansen voor Vrede’ wel plaatsgevonden op landgoed Pauwenhof in Voorthuizen. De initiatiefnemers, schrijfster Mirjam van der Vegt en Jurrien ten Brinke van het burgerinitiatief ‘Gastgezin voor een Vluchteling’, kijken terug op een geslaagd en hartverwarmend evenement.

Mirjam van der Vegt: ‘veel vluchtelingen missen het dansen het meest zoals zij dat deden in het land van herkomst. Het is een geweldig feest geweest met Nederlanders en vluchtelingen die hebben gedanst voor vreugde en verbondenheid.’

Een positief geluid
Omdat de organisatie een eerder dansevenement met vluchtelingen helaas heeft moeten afblazen, is aan dit evenement geen publieke promotie gegeven. Hoewel de initiatiefnemers de noodzaak van deze voorzorgsmaatregelen betreuren, zijn zij enorm blij met de vreugdevolle ontmoeting die tijdens dit hartverwarmende feest heeft plaatsgevonden tussen Nederlanders en vluchtelingen. Jurrien ten Brinke: “we hebben in een tijd van angstige verhalen en wantrouwen juist een positief geluid nodig dat hoopvol samenzijn combineert met verbinding en vertrouwen.”

Verbinding zonder woorden
Schrijfster en initiatiefnemer Mirjam van der Vegt woont al twaalf jaar in een interculturele wijk en zet zich in voor verbinding. Ze is daar betrokken bij het lokale initiatief ‘Huis van Vrede’. Hier zijn er elke dag ontmoetingen met vluchtelingen. ”Als we samen dansen, is er magie. Allereerst is er verbinding zonder woorden. En dat is essentieel omdat we elkaar in het gewone leven heel vaak niet begrijpen vanwege de taalbarrière. Opeens communiceren we zonder woorden!
Daarnaast is er vreugde: mensen uit deze culturen dansen in een kring. Het is verbindend dansen. Alle zorgen van het hoofd worden als het ware onder de voet gedanst. Ik zie jongens die alles hebben verloren lachen. Dit is zo ontroerend: al is een mens alles kwijtgeraakt: blijkbaar is er in een hart nog ruimte voor vreugde! Deze ontroering, vreugde en verbinding gun ik ieder mens.”

En dit is ook wat ‘Gastgezin voor een vluchteling’ graag wil. Een jaar geleden meldden al meer dan 26.000 Nederlanders zich aan bij dit burgerinitiatief in het verlangen een duurzaam contact aan te gaan met een vluchteling. ‘Gastgezin voor een vluchteling’ kwam vorig jaar in de belangstelling toen zij in Apeldoorn het eerste Meet & Eat evenement hadden georganiseerd om vluchtelingen in contact te brengen met Nederlandse burgers. Inmiddels zijn er in vele Nederlandse steden en dorpen Meet & Eats georganiseerd.

Jurrien ten Brinke: “het is een grandioos mooi feest geweest waarin we door te dansen en vreugde te delen elkaar werkelijk hebben ontmoet. We hopen dat dit een vervolg krijgt en voortaan in alle openheid kan worden gehouden.”